Sayfalar

15 Ağustos 2015 Cumartesi

EKŞİ MAYALI KARIŞIK EKMEK (Makinede)


Makinede ekşi mayalı ekmek tarifi
Makinede ekşi maya ekmeği nasıl yapılır
Makinede ekşi maya ekmeği yapılır mı?
Makinede ekşi maya ekmeği yapımı


Ekşi maya ekmeğinin ekmek makinesinde de yapılıp yapılamayacağını, başta kendi yakınlarım olmak üzere, soran o kadar çok oluyor ki. Makinede, makinenin kurallarına göre davranarak kesinlikle olmayacağını - denedim - biliyorum. Yani öyle herhangi bir ekmek programına kurup, içine ekşi mayasını da ekleyip pişirmek gerçekten mümkün değil. Çünkü ekşi maya, toz veya yaş mayaların hızında çalışmıyor. Oldukça nazlı ve vakit istiyor. Üç küsur saate sığmaz kısacası.

Ama artık mümkün. Nasıl mı?
Çok küçük bir instant (toz aktif) maya kullanarak denedim ve başardım. Ve o günden beri artık elimle yoğurmak için uğraşmıyorum açıkçası. Kıvam, lezzet tek kelimeyle süperse, niye uğraşayım ki?
Ekşi mayanız dolabınızda zaten varsa ne iyi. Yoksa da önce buradan yapıp, sonra ekmeğe geçebilirsiniz. Afiyet olsun..


Malzemeler:
*************************
*2 çorba kaşığı dolusu ekşi maya (kaşıkta kalmaması için parmağınızla sıyırın ve kalan ekşi mayanızı atın, çünkü bundan sonra hep 2 kaşık kullanacaksınız, fazlasına ihtiyaç yok)
*100 gr. tam buğday unu + 50 gr. çavdar unu veya 150 gr. tam buğday unu
*150 gr. herhangi bir ekmek karışımı unu (ben 7 tahıllı kullandım, farketmez)
*200 gr. beyaz un
*3 çorba kaşığı mısırunu
*3 çorba kaşığı yulaf ezmesi
*400 ml (2 su bardağı) su
*2 çorba kaşığı şeker veya pekmez
*1,5 tatlı kaşığı tuz
*2 çorba kaşığı zeytinyağı
*1 çorba kaşığı dolusu çörekotu / keten tohumu (şart değil)
*Dilerseniz 1 çorba kaşığı da ayçekirdeği içi ekleyebilirsiniz.
*1 çay kaşığı instant maya (tepelemeyin ama çok silme de yapmayın)


Yapılışı:
********************
*En alta ekşi maya, su, sıvıyağ, pekmez, üzerine unlar ve diğer malzeme olacak şekilde tüm malzemeyi ekmek makinesinin haznesine alın.
*Makineyi temel ekmek veya tam buğday programına kurun.
*Makineniz malzeme alarmı verdiğinde (bunu hatırlatma olsun diye söylüyorum, çalmadan da yapabilirsiniz) hamurun içinden iki çorba kaşığı alarak küçük kapaklı bir kaseye alın ve kapağını kapatın. Makineniz çalışmaya devem etsin.
*Ayırdığınız mayayı ılık bir ortamda iyice kabarıp mayalanana kadar bekletin (bu süre ortamın ılıklığına göre değişebilir)
*Ekmeğiniz piştiğinde de nihale üzerine çıkarın.
*Bir sonraki ekmeğiniz için hamurdan ayırdığınız mayanızı buzdolabınıza kaldırmayı unutmayın.
*Ekmeğiniz iyice ılınıp içini çektiğinde dilimleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...