Sayfalar

20 Eylül 2014 Cumartesi

KEFİR YAPIMI

Kefir yapımı tarifi
Kefir nasıl yapılır
Kefir nasıl mayalanır
Kefir ayranı nasıl yapılır


Kefir yapımını anlatmam için, henüz denememiş arkadaşlarımdan çok talep alıyordum bir süredir. Havaların serine döndüğü, sonbahara ufaktan merhaba dediğimiz ve hastalıkların kapıda sıraya girdiği bu mevsim; bunu anlatmak için bence de ideal zaman zaten. Çevremde soğuk algınlığından muzdarip çok arkadaşım var. Bu da mevsim geçişlerindeki bağışıklık sistemi zayıflamasının en önemli göstergesi.


Kefirin faydaları saymakla bitmiyor belki ama bence en önemli faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesi. Sanırım kanseri önlüyor denmesinin sebebi bu. Ben her gün veya gün aşırı mutlaka kefirimi içiyorum, çok da seviyorum. Eğer marketlerden aldıysanız, muhtemelen lezzetini sevmemişsinizdir, bana da çok tatsız geliyor. Ama evde mayalarsanız ve süzdükten sonra biraz da tuz eklerseniz, çok nefis bir içeceğiniz oluyor, inanın.. Üstelik ayrana alternatif bir içecek. Daha fazla bilimsel bilgi için kefirci.com ' a bakabilirsiniz. Afiyet olsun..

Malzemeler:
********************
*Bir avuç kadar kefir mayası
*Yarım litre kadar süt

Yapılışı:
********************

*Kefiriniz size ya mayalanmış olarak ayranının içinde gizli olarak veya duru su içinde gözle görebileceğiniz şekilde verilecektir.

*Eğer su içinde verildiyse, suyun içinden maya tanelerini alıp yandaki şekilde mayalayacağınız kaba alın.








*Eğer ayran içinde verildiyse, içine ayranı süzeceğiniz kabın üzerine MUTLAKA plastik bir süzgeç oturtun ve ayranınızı süzün. Bu işlem esnasında da MUTLAKA plastik veya tahta bir kaşık kullanın ÇÜNKÜ kefir - tıpkı ekşi ekmek mayası gibi - organik bir maddedir ve metalle temas ettirilmez, özelliğini kaybeder ve bozulur. Süzdükten sonra su altında iyice yıkayın ve üzerindeki ayran kalıntılarını temizleyin. Yine ilk fotoğraftaki gibi mayalama kabına alın.



*Üzerine - oda sıcaklığında veya dolaptan farketmez ama sıcak olmasın - süt ekleyin ve ağzını kabın kapağıyla kapatın. Mutfağınızda beton veya metal olmayan herhangi bir zeminde (deri, kumaş, tahta, laminat) akşamdan sabaha veya sabahtan akşama kadar bekletin. Daha sonra dolaba alın.





*Dolapta birkaç saat daha beklettikten sonra çıkarıp açtığınızda, yandaki görüntüye kavuşmuş ve mayalanmış olacaktır. İlk fotoğraftaki süzme ve yeniden mayalama prosedürünü izleyerek süzüp, dilerseniz tuz da ekleyip içebilirsiniz.

NOT: Eğer tekrar hemen mayalamak ve içmek istemiyorsanız; o zaman yıkadığınız mayaya süt eklemeyin. Temiz bir cam kavanoza alıp üzerini örtecek kadar temiz su doldurun, buzdolabında bir-iki aya kadar bekletebilirsiniz. Sütle mayaladığınız sürece maya taneleriniz üreyip artacak; suda beklettiğinizde ise yaşayacaklar ama üremeyeceklerdir. Bu maya sütle beslenip çoğalan bir organizmadır.

6 yorum:

  1. Aynen ben halen evde mayalayip, her gece iciyorum. Çok saglikli , eline saglik Serap'cim.

    YanıtlaSil
  2. Serapcığım ne güzel detaylı anlatmışsın çok faydalı bilgiler bunlar.Bende bir ara kefirimi kendim yapayım istiyorum da ama dediğin gibi hazır olanların tadını pek beğenmemiştim.Peki bu ilk kefir mayası aktarlarda var mıdır acaba?Canım sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki kurutulmuş olarak bulabilirsin Macidecim :) Sağol..

      Sil
  3. Çok sağlıklı ama tadını bir türlü nedense sevemediğim bir içecek :) Sizin yaptığınızı içebilsem belki fikrim değişirdi :)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...