Sayfalar

15 Ağustos 2014 Cuma

TAZE FASULYE DİZMESİ

Taze fasulye dizmesi tarifi
Fasulye dizme tarifi
Fasulye dizme nasıl yapılır
Taze fasulye dizmesi nasıl yapılır


Fasulye dizmesi, aslında sadece şekil itibariyle ilginç bir yemek. Yoksa lezzet açısından bildiğimiz zeytinyağlı fasulyeden hiç bir farkı yok. Yine de, özellikle yemekli misafir sofralarında, oldukça gözalıcı olacağını düşünüyorum doğrusu. Ne dersiniz? Biraz sabır işi gibi gözükse de, basit bir püf noktasıyla zorluğu kalmayacak inanın. Afiyetler olsun..

Malzemeler:
*********************************
*Yarım kilo taze Ayşe Kadın fasulyesi (tercihe göre Çalı veya Boncuk Ayşe de olabilir)
*1 adet iri boy kuru soğan
*3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
*3 + 1 adet tarla domatesi
*Tuz
*1 adet kesme şeker

Yapılışı:
*********************************


*Öncelikle soğanınızı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte mümkünse sığ bir tencerenin dibine hazırlayın ve fasulyeyi temizleme işine geçtiğinizde tencereniz bu şekilde hazırlanmış olarak yanınızda olsun, sıkıcı bir işlem olmaması için püf noktanız budur. Yani önce temizleyip, sonra tekrar dizmeye uğraşmak yerine, iki işi aynı anda aradan çıkarmış olacaksınız.
*Fasulyelerinizin kılçıklarını temizleyin ve tencerenizin göbeğine fotoğraftaki gibi bir domates koyarak ve çapına göre bütün veya en çok ikiye kırarak dizin.
*Üzerine tuzunu ve şekerini ekleyin.
*Kalan domatesleri yarımay şeklinde dilimleyerek fasulyelerin aralarına sokuşturun.
*Tencerenizin kapağını kapatın ve ateşe koyun.
*Önce harlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Şeklinin bozulmaması için takdir edersiniz ki hiç karıştırmamanız gerekmektedir. O nedenle, sadece gerektikçe, çok azar azar sıcak su ekleyebilirsiniz (dibinin tutmaması için)
*Tahta kaşıkla dokunduğunuzda fasulyeleriniz yeterince yumuşamışsa, pişmişler demektir. Ateşten alın ve ılınmaya bırakın.
*Tencereniz, dibine el değebilecek kadar ılındığında:
   1) Tencerenizin içine ucu ucuna girebilecek bir tabağınız varsa tabağınızı yüzükoyun yemeğin üzerine kapatın ve suyunun akma riskini gözönünde bulundurarak lavabo üzerinde ters çevirin. Yemeğiniz kalıp gibi çıkacaktır. Sonra aynı büyüklükte başka bir tabağı, tekrar tabağınızın üstüne kapatarak çevirin ve yemeğinizi tencerenizin içinde göründüğü şekle geri getirmiş olun.
   2) Veya tencerenizin içine tam girecek kadar bir kapak varsa yemeği kapakla karşılayarak ters çevirin ve yine uygun büyüklükte bir tabakla kapatarak ve tekrar ters çevirerek ilk göründüğü haline getirin.
*Ortaya koyduğunuz domates çok erimişse, üzerine tencerenin dibinde kalan soğanları toplayarak koyabilir ve estetik bir görüntü yine oluşturabilirsiniz.

Not: Ters çevirme işleminde, yemeğinizin dağılmaması ve şeklinin bozulmaması için, yemeğe mutlaka değecek bir düzlemle bu işi yapmanız gerekmektedir.

3 yorum:

  1. Serapcım eline sağlık ne kadar canlı renkleri benim hep çok özenip hiç yapmadığım bir pişiriş şekli bir ara ben de yapayım canım afiyetler olsun çok beğendim .

    YanıtlaSil
  2. Serap hanım, ellerinize sağlık.
    Fasulye Dizmesi rengiyle sunumuyla lezzetinin bize çok güzel olduğunu söylüyor.
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
    cay-makineleri.com

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...